Akvaryumda Balık biti (Argulus) Beyaz Benek

Akvaryumda Balık biti (Argulus)

Balık biti diğer bilinen hobiciler arasında geçen en belirgin özellik olarak beyaz benek hastalığıdır. beyaz benek dediğim bu olay Argulus dediğimiz balık bitidir. Yengeç veya keneye benzeyen bir asalaktır. aslında dikkatlice bakılırsa çıplak gözle bile kolayca fark edilebilir. Balık biti akvaryumdaki balığa yapıştığında zehirli maddeler salgılayarak balığın ölümüne kadar gidecek bir süreç başlatır. İlk olarak balığın rahatsız hareketler sergilemesi ve kendisinitaşa, kum kaya gibi yerlere sürtünmesinden de belli eder. 

En cok oluşmasındaki neden ise ani su değişimler ve akvaryumdaki su sıcaklığı ile değişim yapılan su arasındaki fark nedeni ile suyun 2 derece kadar farklılaşmasından meydana gelir. Herhangi bir ilaç kullanılmadığı zaman ise akvaryumdan tamamen atılmaz ve uygun ortam oluştuğunda tekrar balığa yapışmak için bir yerkerde gizlenir veya saklanır. 
Omurgalılardan olduğu için akrep e de benzetebilirsiniz. Balıkdan balığa kolayca geçebilir. Güzel yüzer ve güçlü vantuzları ile balığın derisini deler. Zaten salgıladığı zehir sayesinde delici özelliği vardır. Hastalığın teşhisi basittir. Balık kaşınmak için etrafa sürtünür. Üzerinde ise beyaz benekler farkedilir. 
Tür ve suyun sıcaklığınagöre normal yaşam döngüsü en fazla 100 gündür. Olgun bireyler su içerisinde serbest olarak veya balık üzerinde çiftleşebilir. 20-250 Arası yumurtayı taşlar ve bitkiler üzerine bırakır, 6 safha geçiren larva 4-6 hafta içerisinde olgunluğa ulaşır.

Herhangi bir konak balık veya canlı bulamasa bile 3 hafta su içinde yaşayabilir. Su dışında yaşama şansı yoktur. Karasal ortamda 3-4 dakika içerisinde vücut sıvısını kaybederek ölür. Tüm bunlar gözünüzü korkutmasın saydığım nedenlerden ötürü insanlara bulaşma riski yoktur.

Tedavi için:

+Balık bir kepçe ile su dışına alınır.Büyük bir balık ise ıslak bir havlu vb. birşeyin üzerine alındıktan sonra cımbız ve benzeri aletler ile Balık Biti (Argulus) üzerinden alınır.Pamuğa sürülen saf metilen ile pansuman yapılabilir.Bu işlemin en fazla 1 dakika sürmesi gerekir.
+Balık Biti (Argulus) ayırmakta zorlanılıyor ise bir diğer tedavi ise tuz tedavisi,tuz banyosu uygulamaktır.Böylece Balık Biti (Argulus) balıkların üzerinden düşecek veya alınması kolaylaşacaktır.
+Balık Biti (Argulus) akvaryumda yeni gözlemleniyor ise 2 tedavi (Tuz banyosu) yöntemini uygulamak ve gözlemlemek yeterlidir.
+Balık Biti (Argulus) hastalığından kurtulamıyorsanız son tedavi yöntemi ise balıkları karantina tankına alıp tuz banyosu yaptırılır. Ana tank ve ekipmanları sıcak su, tuz,gerekli ilaçlar ile dezenfekte edilir. Bu tedavi balık biti (Argulus) yumurta bırakmış olabileceği ve çoğalmaması için uygulanmaktadır.
+Piyasada bulunan güvenilir bakteriyel hastalıklar için ilaçlar.


kesin ve en etkili yöntem ise balıklarınıza zarar vermeden suyla haftalarca uğraşmadan sera costapur kullanmak. nasıl kullanılacağı ise prospektüsünde yazmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder